Ontwikkelingen Kupang / Land- Tuinbouw Veeteelt
2014 oktober Ontwikkelingen van de nieuwe viskweek
Na het in gebruik nemen van de visvijver nu de eerste visoogst na precies 3 maanden: er waren 40 porties vis á Rp 30.000 te verkopen. Als er 4x per jaar een nieuwe oogst vis verkocht kan worden is dit een relatief eenvoudige manier voor YASAP om inkomsten te generen.
https://www.yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/land-en-tuinbouw-veeteelt#sigProId941066c18d
___________________________________________________________
2014 mei / juni Visvijver op het terrein van YASAP. Het graven in verschillende stadia.
https://www.yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/land-en-tuinbouw-veeteelt#sigProId9293755e56
____________________________________________________________
2014 oktober De kool uit de tuin wordt gebruikt in het kindertehuis.
'Pecel Lele' is een gerecht van vis in koolbladeren Volgens het Indonesisch kookboek: Lel op een groentebed. Of gerold in koolbladeren
Dus daarvoor is kool nodig.
https://www.yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/land-en-tuinbouw-veeteelt#sigProIda97bb071b4
____________________________________________________________
2013_11ontwikkelingen/moringa
2013 oktober / november
Moringa Oleifera deze overbekende boom op Timor heeft een grote voedings-en medicinale waarde. Bij YASAP is een intensief teeltprogramma gestart. Binnenkort kunnen er 100 bomen worden uitgezet op het YASAP terrein.
Meer achtergrondinformatie: www.treesforlife.org > , Wikipedia > , www.demorgen.be >
____________________________________________________________
2013 oktober / november SRI experiment heeft goede opbrengst en is zeker voor herhaling vatbaar….terwijl er een even grote - tot zelfs een grotere opbrengst is.
____________________________________________________________
2013 augustus SRI : SYSTEM of RICE INTENSIFICATION Website http://sri.ciifad.cornell.edu/ >
Nieuwe methode (SRI) van rijst planten ( growing more with less). (deze methode startte rond 2000 >> )
Het kindertehuis van YASAP ligt aan de rand van één de grootste rijstcomplexen van Timor. Vandaar dat de plaatselijke overheid juist hier voor het eerst op Timor een vierdaagse workshop gegeven over de SRI methode (system of rice intensification). Vanuit YASAP hebben vier mensen deelgenomen aan de training. Deze methode heeft minder water nodig(40%), minder bemesting en geeft een grotere duurzame opbrengst(80%). Als proefveldje werd de sawa van YASAP gebruikt.
( Zie ook voor meer info op You Tube bv. een presentatie van de World Bank Institute).
{gallery}1_01ontwikkelingen/2013_08_rsi_rijstbouw{/gallery}
___________________________________________________________
'My World' plaatst een artikel over YASAP
Op een landelijke dag over ontwikkelingssamenwerking trok YASAP de aandacht van een nieuw blad “My World” (onderdeel van 'OneWorld', Ontwikkelingssamenwerking). De interesse van een journalist van dit blad werd gewekt tijdens een workshop waar het probleem van biologische rijstteelt bij YASAP ter sprake kwam. www.myworld.nl
Het grootste rijstveld van YASAP ligt middenin een rijstcomplex, zodat het onmogelijk is het met kunstmest en pesticiden vervuilde water van de sawa’s van de buren buiten de sawa van YASAP te houden. De journalist vroeg Brecht of zij een keer een interview wilde geven. Dit verhaal komt in het juninummer van “My World” te staan! Voor YASAP een hele eer dat wij samen met nog twee stichtingen uit de vele honderden aanwezige Ngo’s (non governmental organisation) uitgekozen zijn. Als u nog niet dit gratis blad ontvangt kunt u dit aanvragen (www.myworld.nl) Of kijk in juni op de YASAP website waar dit artikel zeker geplaatst gaat worden.
________________________________________________
2012 november - Zelf organische mest maken.
Economie: Als bij YASAP de verbouw van groenten en vruchten in de tuin, en rijst op de sawa (meer dan -) voldoende is, hoeft dit niet gekocht te worden. Bij het kindertehuis op het erf worden ook kippen gehouden voor de eieren.
Iedereen op Timor weet dat organische mest beter is dan chemische kunstmest. Voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je land. Maar hoe kom je eraan of hoe moet je het maken? YASAP wil zich hier nu zelf serieus in gaan verdiepen met hulp van een student van de studierichting Politani en een nieuwe tuinjongen. Er wordt nu hard gewerkt om vruchtbare en gezonde grond te krijgen. Wat hebben we nodig?
Een zekere hoeveelheid mest van koeien, kippen en varkens, organisch materiaal zoals bladeren en groenteafval; daar wordt een mengsel van gemaakt. Als dit alles heel goed gemengd is dan gaan er enkele dopjes /cl EM4 en wat suikerwater door. Na drie weken is het mengsel geschikt om te gebruiken.
{gallery}sigpro_tuin/201211tuinbemesting8{/gallery}
De werking van EM4 landbouw:
- Verbetering van het fysieke karakter van de grond
- Toename van de productiviteit en het beschermen van een stabiele conditie van de grond
- Het fermentatie proces van de organische grondstoffen in de grond wordt versneld
- Het bereiden van voedingsstoffen die in de grond horen te zitten
- Een toename van een scala aan micro-organismen
Juni 2012 - Tuinproject, voortgang
Er kan al volop geoogst worden van de tuin. Foto 1 en 2 ??, foto 3 en 4 Kangkung (soort spinazie), foto 5 Paria, foto 6 .....
{gallery}sigpro_tuin/201206tuinproject{/gallery}
Mei 2012 - Rondom het kindertehuis van YASAP is vanaf begin 2012 een tuinproject gestart.
Doel: Kinderen leren dat er met een goed tuinplan van eigen grond voldoende en gezond voedsel geoogst kan worden.
- Dit is een zware opgave omdat er veel stenen in de grond voorkomen en planten dagelijks bevloeit moeten worden.
- Nadat er een tractor gekocht is, kan de grond beter en sneller geploegd worden. Met behulp van de tractor kon de grond tot 40 cm diep omgeploegd worden.
- Er is Kompost gemaakt die met mest vermengd wordt.
- In mei/juni staan de groenten er goed voor.
- Zo goed zelfs, dat er de laatste weken geen groenten op de markt gekocht hoefden te worden.
{gallery}sigpro_tuin/201205tuinproject{/gallery}