×

Waarschuwing

JFolder: :files: Pad is geen map. Pad: /home/vhosts/yasap.nl/httpdocs/images/1_1kindertehuis/2013_speeltoestel
×

Opmerking

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1_1kindertehuis/2013_speeltoestel

Ontwikkelingen Kupang / Onderwijs

 ..

> Onderwijs YASAP / Indonesië

> Youtubefilmpje Ceria kleuterschool UNICEF

> UNICEF en Ceria kleuterschool

> Debby coordinator

> Voortgezet onderwijs op Java

 

 

 

2018 september    Kleuterschool

Debby is nu coördinator van YASAP, dat houdt in dat ze naast haar taak als kleuterjuf en financieel administrator en mediator voor de kindertehuiskinderen nu ook de schakel is tussen PPMT en YASAP/ UNICEF en YASAP. Een intensieve taak!

Maar omdat zij al vanaf de oprichting voor YASAP werkt, eerst alleen als kleuterjuf en later met steeds nieuwe taken erbij. Want wat blijkt dat alles wat zij aanpakt vroeg of laat opvalt door haar talent voor het werk en haar gemotiveerdheid. Dat betekent dat zij wel de juiste vrouw is op de juiste plaats op dit moment als coördinator van YASAP.

 

Zo werd Debby uitgenodigd voor een week ‘praktijk lesgeven’ op een kleuterschool in Bandung.  Deze school is al enige tijd o.l.v. UNICEF een “Natuur School”.  

De theorie om zo’n school te kunnen worden, wordt al door meerdere leerkrachten gevolgd  o.l.v. UNICEF op Timor. Maar één van de  “talenten” (dat was in dit geval Debby), werd uitgenodigd op een school in Bandung waar deze manier van lesgeven al gebezigd wordt.

Debby heeft dit een week lang gevolgd.

Na deze week wordt de Kleuterschool Ceria van YASAP officieel VOORBEELDSCHOOL op Timor voor dit programma van UNICEF.

Daarvoor heeft YASAP geld ontvangen van UNICEF om nu één maandelijkse ook trainingen aan ouders van de kleuters te geven. En dit is weer een uitstekende KANS ook voor PPMT om de beide gevolgde trainingen/programma’s (door Debby) aan elkaar te verbinden. Kinderen/ouders die leren hun tuin en grond rondom hun huis zo te benutten, zodat het hun goed (organische) voedsel oplevert. En kinderen van jongs af aan de liefde voor tuinieren bij te brengen en te interesseren voor agrarisch onderwijs en om ook blijvend actief met de beschikbare grond op Timor om te gaan.

 

Vrouwen/moeders zullen de cursus veelal volgen en dit is EMPOWERMENT voor Vrouwen waar YASAP al vanaf het begin mee aan de slag wilde. Maar omdat er geen deskundige leiding of staf was, is het tot nog toe (2018) gebleven bij wishfull thinking en werd de oogst van eigen grond ook alleen voor eigen gebruik van het Kindertehuis genuttigd. Sinds kort kan er nu groente verkocht worden dankzij de professionele leiding van PPMT en UNICEF(school).

_________________________________________________________________

 
   "Program PAUD Holistik Integratif di TK Ceria Noelbaki" >>

'Early Childhood Development'.. Een concept van Unicef. Het filmpje is gemaakt op de kleuterschool van YASAP bij het kindertehuis. De kinderen die we hier zien zijn niet van het kindertehuis maar uit het dorp / de wijde omgeving.

2019  augustus   Brecht is momenteel op werkbezoek bij YASAP op Timor.  Zij stuurde ons dit Youtubefilmpje en ook foto's van ontwikkelingen in de tuin i s m PPMT. Later komt er een verslag. Brecht is half september terug in Nederland.   

_________________________________________________________________

 

2018  augustus september  Een nieuwe Toekomst voor YASAP in samen werking Unicef

Met het “nieuwe ”schoolcomité moesten we praten over de onafhankelijkheid van de kleuterschool. Een langslepend probleem, waar een fris comité plannen voor had.  De school was namelijk één van de scholen geworden die begeleid wordt door Unicef. Trainingen voor leerkrachten, met een financiële bijdrage  ter grootte van Rp 20.000.000 was een mooi begin, vond men.  Alleen is men in Indonesië niet vrij waaraan je het geld mag uitgeven (er zijn 2 á 3 mogelijkheden), dit ter voorkoming van corruptie. Ik was het niet eens met gestelde doelen waar we het geld aan moésten besteden. Ik  wilde gaan overleggen met UNICEF om tot een betere bestemming te komen. Dat vindt men niet leuk want zo zou je de “relatie” met Unicef op het spel kunnen zetten.  Je mag niets zeggen over hun (onlogische) regels. Natuurlijk was ik blij met de steun van Unicef, maar teleurgesteld dat een heel comité mij wel begreep maar toch niet de moed had te proberen iets nuttigers met het geld te doen.

 

 

  ______________________________________________________________

2017   9 december  Maria en Sarah gaan naar de verpleegkundigenopleiding  Deze foto’s kreeg ik van Maria.
Zij beginnen maandag 11 december 2017 aan hun praktijk in het ziekenhuis Bethesda te Yogyakarta.
Ze hebben een eed afgelegd om integer om te gaan met de patiënten. Brecht

_________________________________________________________________

2016   september

  

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleuterleidsters Deby, Emma en Mira kunnen(voorlopig) starten met nieuw cursusjaar

 

___________________________________________________________________________________

2016  2 maart

Hoe gaat het met de kinderen van YASAP op school?

 

Voor zes meisjes uit het kindertehuis en één meisje in Banyuwangi op Java begint een spannende tijd van eindexamen en keuze voor een vervolgopleiding of een werkplek.

 

Vince(17) en Ayu(15)  doen eindexamen op de onderbouw voortgezet onderwijs(SMP).  Beide meisjes hebben een redelijk tot goed niveau. Daarom is het te hopen dat zij beiden op een ´´goede´´ bovenbouw voorgezet onderwijs school komen (SMA). Anders is de kans op een zelfstandig bestaan op Timor bijna uitgesloten. Zie wat Asti en Maria nu meemaken. Ayu zegt dat de try out proefexamens niet erg moeilijk voor haar. We hopen dat ze voor de keuze van een vervolgopleiding de lat zo hoog mogelijk leggen. De beide meisjes zijn intussen opgegeven voor een SMA vervolgopleiding in Kupang.

 

Asti(19) en Santi(18), Maria(18)  en Yufim(18)  doen eindexamen op een middelbare beroepsopleiding(SMK) 

Asti zou erg graag na haar examen SMK doorleren aan een universiteit. Daar is weinig kans op voor de richting (naaien) die zij op middelbaar niveau gevolgd heeft. Zij schrijft maar ik zal zelf ervoor zorgen dat ik genoeg verdien met naaien om toch op de universiteit te komen. Zij is niet teleurgesteld maar juist extra gemotiveerd om haar droom te bereiken.

Santi heeft mbo opleiding godsdienst gedaan. Daarmee kan ze helpen bij huisdiensten/bezoeken van de kerk ed. Leiding geven en voorgaan bij de huisdiensten wordt haar werk. Daarmee verdient ze waarschijnlijk niet veel maar komt er wel mee rond dit is een oud “beroep” op Timor leven van allerlei liefdewerk met gaven in natura.

De andere twee grote meisjes Yufim en Maria; ook leerlingen van de SMK (MBO) opleiding met iets meer kans op een vervolgstudie. Hetzij horeca of verpleegkunde HBO niveau.

Yuvim wil na haar eindexamen liever meteen werk gaan zoeken in een hotel in Kupang.

Maria doet haar verpleegopleiding met veel plezier.

Zij schrijft: "van Stef en Deby en Mama Marsa hoorde ik dat ik door mag leren op Java". Een HBO opleiding verpleegkunde. IK denk daar nu over na dat is misschien wel een goed idee omdat het erg moeilijk is om werk te vinden met alleen SMK verpleegkunde. Zij heeft besloten de HBO opleiding in Yogyakarta te gaan proberen. Deze op;leiding is verbonden aan het CD Bethesda ziekenhuis in Yogyakarta. Haar familie stemt hier ook in toe.

Sara(17) en Venly(16) zitten allebei op school in Banyuwangi op Java.  Sara zit al 5 jaar in een katholiek internaat en zit nu in het examenjaar van de SMA (te vergelijken met VWO). Ze kan het niveau goed aan en gaat een toelatingsexamen doen voor een Medicijnenstudie in Yogyakarta. Samen met Maria die voor een HBO studie verpleegkunde ook naar Yogyakarta komt. Zij gaan daar samen op kamers. . 

Venly komt na dit cursusjaar in de examenklas van de SMA en blijft nog een jaar in Banyuwangi

Mery(14), Agus(12), Frengki(12), Yeni(10), Yolanda(10), Sela(10) zitten in de 6de van de basisschool en hadden een korte vakantie.

___________________________________________________________________________________

2015-05     Kennismaking met de iPad Laura, onderwijzeres, is  mei / juni op bezoek bij het kindertehuis. Van het geld van de sponsorloop van de Boerhaaveschool is o a ook een iPad gekocht.

 

  

____________________________________________________________________________________

2015-03-15     Indonesië bungelt onderaan de ranglijsten WOUTER VAN CLEEF − 10/03/15, 01:32

BRON:  TROUW     Scholen kampen met een gebrek aan faciliteiten, lesmateriaal en vooral docenten die iets weten van het vak dat ze moeten geven. Iedere ochtend lopen zo'n 45 miljoen Indonesische kinderen in keurig gestreken uniform langs rijstvelden en door stinkende steegjes naar school. Het onderwijs in de klaslokalen van deze uitgestrekte archipel is ronduit slecht. Op internationale ranglijsten bungelt Indonesië op de belangrijkste vaardigheden steevast onderaan.

____________________________________________________________________________

2014 oktober      Global campaign for education.

YASAP voelt zich gesterkt door de Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2014   Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai (17 jaar).

  • Zij bevechten dezelfde rechten als YASAP ook doet,   maar dan op Timor.  The global campaign for Education schrijft het volgende:

'De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan onderwijsactivisten zet het belang van onderwijs voor vrede en ontwikkeling weer hoog op de internationale agenda. - Dit is een dag die we ons zullen herinneren als de dag dat het recht op onderwijs tot op het hoogste niveau werd erkend- '.

______________________________________________________________________________

2014 augustus   Alle kinderen geslaagd en overgegaan.

Drie kinderen Yeti, Adam en Venli hebben in juni eindexamen gedaan en zijn met mooie cijfers geslaagd!

Yety: voor haar verpleegkundige opleiding op mbo niveau, zij is zelf helaas niet helemaal gezond. Ze heeft astmatische klachten. Daarom gaat zij dit komende jaar herstellen in het dorp  bij haar ouders. En zich bedenken of zij daarna nog verder wil studeren of werk gaan zoeken.    Adam: voor de landbouwschool op MBO niveau. Hij is momenteel erg op zijn vrijheid gesteld of te wel is sterk op zoek naar zijn identiteit en daarom nog niet klaar voor een serieuze vervolgopleiding. Of hij werk wil zoeken is ook nog niet duidelijk. Hij is ook terug naar zijn geboortedorp.  Venli: voor SMP in Banyuwangi op Java. Zij gaat verder naar de 1ste klas van de SMA in Banyuwangi.

Ook alle kinderen die geen examen hoefden te doen zijn overgaan. Sommige als beste van hun klas en de anderen ook allen bij de beste tien leerlingen van hun klassen.  In Indonesië bestaan er ranglijsten met scores van de beste leerlingen.

 

2014  maart Examentijd ook voor de kinderen van YASAP

Yety, Adam en Venli hebben de schooltoetsen achter de rug. De komende weken doen zij hun nationale examens. Yety doet examen voor haar verpleging opleiding, Adam doet de landbouwschool op MBO niveau en Venli doet examen aan de SMP I te Banyuwangi op Java.    We wensen alle drie de kinderen heel veel succes bij de voorbereiding  op de Nationale schoolexamens!

 

2013 augustus

Kleuterschool krijgt nieuwe speeltoestellen.

Voortdurend is de leiding van de kleuterschool van YASAP bezig de inventaris te optimaliseren. Zo konden ze met vereende krachten van school comité en ouders nieuwe buiten speeltoestellen worden aangeschaft. De kwaliteit van onderwijs wordt volgens YASAP verbeterd als de school naast lessen binnen ook buiten georganiseerd spelplezier kan leveren.

{gallery}1_1kindertehuis/2013_speeltoestel{/gallery}

 

2012 augustus Venli en Sarah,  twee meisjes uit het kindertehuis van YASAP op Timor vervolgen dit schooljaar hun opleiding  op één van de beste middelbare scholen in Banyuwangi op Oost Java.

Hier is de meerderheid van de inwoners Islamitsich en dat is  goed te zien op de foto´s in de klassen van Sarah en Venli. Alleen tijdens de Ramadan periode ( 1-30 augustus) draagt elk meisje een hoofddoekje / jilbab in de klas.  Onze meisjes wonen nu in een katholiek internaat. Dus als protestante kinderen van Timor krijgen zij een hele “moderne” oecumenische opvoeding.  Wij wensen alle Islamistische schoolvriendjes en vriendinnetjes van Sarah en Venli een gelukkig Idul Fitri (19 augustus in Indonesie suikerfeest)

 

2012 april Bayu Nugroho  is de nieuwe leerkracht Engels voor de kinderen van YASAP

 

2012 De beste leerlingen van YASAP-Kupang naar de beste scholen op Java

Op intellectueel niveau hebben 6 kinderen van YASAP een IQ test afgelegd. Van hen zijn er vier die een hoge score wisten te behalen. Deze vier kinderen worden nu de komende maanden voorbereid om de overstap naar scholen op Java zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zelf heb ik kennis gemaakt met de ESF organisatie in Banyuwangi (Oost Java) en heb daar een zeer positieve indruk gekregen van de leden van het school comité, de office manager en de openheid van de schoolleiding en bereidheid van een ieder om de kinderen van Timor met de grootst mogelijke zorg te begeleiden.

 

Kleuterschool Mira Kaseh, hoofd van de kleuterschool is februari 2011 afgestudeerd als docent PAUD (onderwijs aan kinderen op jonge leeftijd). Hiermee voldoet YASAP-Kupang aan alle voorwaarden om als volledig erkende school door de Indonesische overheid ook voor salariëring van de leerkrachten in aanmerking te komen. Het dagelijks bestuur van YASAP-Kupang gaat nu het proces aan met het provinciale onderwijs departement voor volledige erkenning van de kleuterschool.

 

2010   Maart - april       Nieuw speelgoed voor de kleuterschool en het kindertehuis

 

 Spelletjes doen is iets wat je kinderen op Timor niet vaak ziet doen en zeker is dat je educatief speelgoed niet kunt vinden bij de dorpskinderen thuis op Timor. Veel van dit speelgoed is niet eens te koop op Timor! en moet ingevoerd worden vanuit Bali. Vandaar dat de kinderen er zo buitengewoon van genieten!

 

2009   augustus

Alle kinderen van het kindertehuis zijn overgegaan!!! Sommige met zeer goede schoolresultaten. Alle kinderen hadden een heel behoorlijk goed rapport, ver boven het gemiddelde van de klassen waarin ze zitten. De aandacht cq. bijles in diverse school vakken in het Ceria kindertehuis is dus effectief!! Dit is een heel belangrijk gegeven, want hiermee wordt een belangrijke doelstelling gerealiseerd. Namelijk dat ieder kind naar eigen mogelijkheden zo goed mogelijk presteert.

 

In de vakantie liepen twee Timorese studenten die in Jakarta studeren stage bij YASAP en hebben gedurende twee weken bij de begeleiding van de kinderen geholpen. Verder is Rianne er nu en zij heeft ook in de vakantie Engelse les gegeven.

Na de vakantie gaan ze in niveau groepjes verder met Engelse les. Ook gaan de kinderen o.l.v. Rianne en Stef zo jong mogelijk leren gebruik te maken van de computer. Een leuke opdracht was de brieven/tekeningen van de kinderen van de Boerhaveschool beantwoorden. In september gaan de kinderen van de Boerhaveschool een sponsor loop houden voor het kindertehuis Ceria. Dus zullen ze zich te voorbereiding goed verdiepen in de brieven van de kinderen op Timor.

 

De Indonesische regering geeft sinds kort workshops over het fenomeen Kindertehuis in het hele land en nu ook in Kupang. Yasap heeft hieraan deelgenomen en veel goede suggesties gekregen over opvoeding en vorming van kinderen. Met een zwak sociaal economische klimaat van heel veel ouders zijn een steeds groter aantal ouders aangewezen op sociale ondersteuning voor onderwijs van hun kinderen. Zo komt er “noodgedwongen” langzaam erkenning voor kwaliteit van kindertehuizen. En stijgt (hopelijk) de status van de mensen die hier (willen) werken mogelijk evenredig met de aandacht die de Indonesische overheid nu aan dit probleem gaat geven.

 

2009   maart

Volgens Stef, de manager van YASAP,is de hoop die Timorese mensen op de overheid hebben gevestigd om goed onderwijs voor hun kinderen te verzorgen, nog een ijdele hoop. Zeker voor de allerjongste kinderen is er nog lang altijd geen school. Daarom heeft YASAP een eigen kleuterschool opgericht. TK Ceria van YASAP is in haar zeven jarig bestaan, nu anno 2009, uitgegroeid tot een voorbeeld school voor de regio. Vanaf de oprichting in 2002 zijn er 172 leerlingen die via onze school les hebben gekregen. Het leersysteem dat gehanteerd wordt is te vergelijken met het Daltonsysteem. Waar de leerlingen in groepjes zelfstandig leren werken, zij sociaal gedrag cq. samenwerken aanleren en via vrijheid in gebondenheid of te wel met keuzevrijheid zelf verschillende leermogelijkheden kunnen kiezen. Deze leerprincipes zijn ongewoon en zeer vernieuwend voor Timor. Maar worden door de ouders van de kleuters wel als zeer waardevol ervaren. Hun participatie als ouders bij het schoolgebeuren van hun kleuters is zeer positief en bemoedigd. Zij zijn dan ook geheel overtuigd dat zij maandelijks een schoolbijdrage van € 0,80 per kind moeten betalen.

 

Ouders komen naar het schoollokaal van hun peuters om te vergaderen en laten toekomstige leerlingetjes alvast wennen aan het speelgoed van “TK Ceria”.

 

2008

Bouw van de nieuwe Kleuterschool TK Ceria

 

 

Sportonderwijs bestaat nog niet op Timor, daarom heeft YASAP tegelijk met de bouw van de nieuwe school een volleybalveld laten aanleggen. Dit terrein, veld zal behalve voor de kindertehuiskinderen als onderdeel van de community development door verschillende andere groepen gebruikt gaan worden om als stimulering voor activiteiten te gebruiken


Milieu educatie bij YASAP.
Natuur is niet langer meer een onderdeel dat alleen respect afdwingt! Dit in tegenstelling tot de eigen traditionele waarden binnen de Timorese adat. Daarom wil YASAP als vervolg op de boomplantactie in 2007 nu een landbouw project starten zodat jongeren weer leren respect te krijgen voor een gezonde leefomgeving. En de agrarische sector weer leren zien als een essentieel onderdeel van hun leefomgeving. Zodat zij op een ecologische manier van landbouw bedrijven in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Om dit te realiseren wordt er momenteel op Timor onderhandelt om een geschikt eigen terrein hiervoor te vinden.  

_______________________________________________________

                                                                                                                                                                        naar boven >

.     

 
 
 
 
 
 
Onderwijs

Onderwijs als vast programma onderdeel bij YASAP krijgt bij elke leeractiviteit steeds speciale aandacht. Het is de bedoeling dat elke leeractiviteit kritisch op haar kwaliteit beoordeeld wordt. Daar waar nodig zal YASAP aan K W A L I T E I T S V E R B E T E R I N G doen. Als kleine Ngo, wil YASAP een voorbeeldfunctie uitoefenen zodat zij een bijdrage levert aan innovatieve veranderingen op onderwijsgebied.

Soorten onderwijs in Indonesie

        SD        = basisschool

        SMP      = onderbouw voortgezet onderwijs

SMA      = (Theoretische)bovenbouw met betere mogelijkheid om door te stromen naar universiteit en hbo onderwijs

SMK       = is soort MBO met praktische/technische vakken zoals naaien, uiterlijke verzorging, hotelschool, landbouw etc.

________________________________________________

 

 yasapnederland@gmail.com

 Telefoon: 06-20 821 810

 

HOE STEUN IK YASAP >>

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

   

   PRIVACYBELEID >>

 

 

 JAARVERSLAGEN >>

 

> Financieel verslag 2023

> Jaarverslag YASAP 2023

 

  NIEUWSBRIEVEN >>

 

 

 > Website.YASAP Kupang

 

> Organische land-, tuinbouw

 

> Moringa Oleifera

  _______

 

WILDE GANZEN

________

 _________

 

logo kerk in actie

 


Copyright © 2024. All Rights Reserved.