Ontwikkelingen Kupang / YASAP Kupang 2020

 

 

 

>  2020 april   Staf jongvolwassenen:  Delila, Yuvim en Jasper

 

______________________________________

2020 21 mei  nieuwe Website YASAP Kupang > https://ykupang.wordpress.com/ >

 ______________________________________

2020  20 mei    YouTubefilmpje: Ontwikkelingen tuin, kindertehuis op West Timor >

 ______________________________________

  2020  mei

Februari / maart  bracht Brecht een  bezoek aan YASAP. op Timor.  Daar zijn de volgende boeiende en geslaagde veranderingen in werking gezet. 

 

Nieuwe medewerkers bij YASAP zijn het echtpaar Alit en Theny. Zij wonen in het gastenhuis van YASAP waar Marsa altijd als Hoofd Huishouding woonde.

Alit is de nieuwe programma manager en tegelijk hoofd van de divisie Kindertehuis. Dat is een verbetering van de situatie tot nog toe.

Marsa haar sterke punt was “Mama van de kinderen” en “keukenprinses” maar kon geen programma’s coördineren. Eerder moest Stef, die niet op het YASAP complex woonde, soms wel opdraven bij calamiteiten/problemen.

Met dit echtpaar hebben de kinderen zowel een kindertehuis “nieuwe Mama” dichtbij als ook een hoogopgeleide kracht die verantwoordelijkheid draagt voor het hele reilen en zeilen van de Stichting.   


 

Marsa is met een gerust hart met pensioen gegaan. Ze heeft goede opvolgers gekregen en heeft een mooi nieuw eigen huisje in de buurt van YASAP waar ze zo naar toe kan lopen.

 

De tuin en de sawa is een divisie die voor YASAP voor inkomsten moet zorgen. Daar is Markus Lenupun als consultant voor ingeschakeld door Ibu Dina Penpada (voorzitter). Samen met Yasper ? die wel bij YASAP is ingetrokken, hij is tweede jaars landbouwstudent en kent YASAP al lang en is nu erg blij met deze taak waar hij behalve goed werk doet ook kan leren over Organische landbouw inde praktijk

 

Markus (Max) is dominee en kan niet volledig in dienst bij YASAP treden. Wel is hij hele enthousiaste stimulator voor boeren/groepen/kinderen om tuinwerkzaamheden tot grote succes te brengen! Hij stimuleert en heeft vele contacten om de opbrengst te ook te ver-markten.

 

De nieuwe staf werkt naarstig om een kwalitatief goed proposal(voorstel) voor Wilde Ganzen te schrijven. Daar heeft YASAP al enige tijd contact mee. Men wil YASAP graag helpen de Organische landbouw te promoten voor de Timoreese bevolking te beginnen bij YASAP. Maar staan er wel op dat YASAP eerst haar organisatie verder professionaliseert.  

                       

 _________________________________________________

2020  maart

Delila, Yuvim en Yasper zijn de drie jong-volwassen stafleden van YASAP,  respectievelijk 26, 22 en 22 jaar oud.

Delila is een oud kindertehuiskind en vervangt nu Marsa als hoofd van de keuken en maakt gebruik van de naairuimte als haar atelier waar ze opdrachten krijgt als coupeuse.

Yuvim en Jasper zijn studerende stafleden, Zij zijn tweedejaars op de Undana Universiteit respectievelijk richting Hotelvak en Landbouw. Yuvim en Jasper helpen resp in de keuken en in de  tuin.

   

________________________________________________

2020  januari 

YASAP in West-Timor worstelt met haar zelfstandigheid. Sinds de oprichting van de Stichting in 2003 heeft zij alle stormen doorstaan! Het lokale bestuur daar was zwak en niet in staat om van YASAP een gezonde zelfstandige stichting te laten worden.

Wel is er altijd een betrouwbare staf geweest maar in een zeer hiërarchische samenleving krijgen ze weinig voor elkaar, kijkend naar de benodigde veranderingen. De opvang van de kinderen in het kindertehuis is wel nog steeds succesvol. Merendeels meisjes gingen naar school zolang ze dat wilden/konden. Diploma’s zijn gehaald en de positieve en gezonde opvoeding zal een blijvend effect op hun levens hebben.

Maar nu in dit nieuwe decennium gaan wij het nieuwe bestuur daar met klem wijzen op hun eigen financiële verantwoordelijkheid! Er is contact met Stichting Wilde Ganzen, zij volgen YASAP nu en stimuleren ook een onafhankelijk YASAP in Timor. Onder voorwaarden wil Wilde Ganzen graag een organisch tuinproject voor meerdere scholen in Timor ondersteunen, onder leiding van de “voorbeeld” kleuterschool van YASAP. Dit is een hoopvolle nieuwe ontwikkeling die wij vanuit Nederland van harte ondersteunen.

Voorlopig blijven wij het waardevol vinden het bestuur en de staf van YASAP op Timor te steunen en te motiveren op eigen benen te staan.

__________________________________________________

2020 januari

 

 

 

Fince (19 jaar).

Juni 2019 is Fince geslaagd voor haar SMA Lantern in Kupang. Zij schrijft nu in december 2019 over haar eerste ervaringen als studente Landbouw aan de UKAW.

Ik ben erg blij met mijn leven op de campus van de UKAW want ik hoor heel veel nieuwe dingen over landbouw en over ‘op een goede manier boeren’. Pasgeleden volgde ik een camping studie van drie dagen In Naimanata dicht bij Baumata. Daar hebben we Bokasi gemaakt, een soort mest, om zaaigoed voor Petes bomen goed te laten groeien. Baumata is een veeteelt streek en de Petes-bladeren zijn heel goed als veevoer. Ook hebben we zuivere kapper-boom olie gemaakt, zonder dit op vuur te koken. We deden het geheel handmatig. En inderdaad we leren veel over het belang van landbouw hoewel we met droogte te maken hebben lijkt veel land niet meer geschikt voor landbouw en jonge mensen kiezen vaak niet meer om het land te bewerken. Terwijl het natuurlijk wel van levensbelang is. Veel jongeren kiezen er voor werk te zoeken buiten onze provincie! Eigenlijk is dit niet goed want zo zorgt er niemand meer voor de grond op Timor! Maar zelf ben heel dankbaar dat ik naar deze faculteit ben gegaan. Wij krijgen niet alleen materie op de universiteit maar geven ook direct voorlichting in de dorpen. Mijn hoop is dat ik als Timoreese vrouw mag meehelpen de grond op een goede manier te bewerken en zo Timor te helpen met planten. Dank aan ibu en alle sponsoren in Nederland, hopelijk zal mijn droom uitkomen!

Mijn vriendelijke groet, Fince.

 

Syalom Ibu....

Sebelumnya saya mengucapkan Selamat Hari Natal 2019 Semoga damai natal selalu beserta kita dimanapun kita berada .Terima kasih buat surat yang saya dapatkan saya sangat senang karna di bulan ini kami mendapatkan kunjungan dari gereja, mahasiswa dan mendapat berbagai hadiah dari Jakarta. Dikampus saya sangat senang karna ada banyak sekali hal baru yang saya dapatkan mengenai pertanian dan tentunya bertani dengan baik. Baru-baru ini saya mengikuti kemping selama 3 hari di baumata tepatnya di desa naimanata. Disana kami melakukan pupuk bokasi untuk pembibitan pohon pates bagi masyarakat di sekitar guna untuk ternak atau melakukan pupuk dan kami juga melakukan minyak kelapa murni tanpa di masak di api. Tapi kami melakukan secara manual tidak mengunakan alat. Dan mengenai pertanian di NTT memeng sangat banyak untuk melalukan lahan pertanian tetapi karna terjadi kekeringan maka tanah menjadi rusak dan tidak baik untuk proses pertumbuhan tanaman dan orang NNT umumnya tidak suka bekerja di pertanian padahal itu sangat penting untuk kehidupan tetapi mereka lebih suka bekerja di luar NTT karna mungkin mereka bisa mendapatkan uang untuk hidup. Padahal ith salah karna mereka tidak merawat pulau timor dengan baik. Tetapi saya sangat bersyukur karna bisa masuk di fakultas pertanian tidak hanya mendapatkan materi di kampus tetapi bisa langsung praktek ke lingkungan masyarakat. Harapan saya sebagai seorang perempuan bisa membangun tanah dan bumi dengan bertanam. Dan terima kasih atas dukungan dari ibu dan sponsor semoga saya sukses dalam pertanian

Salam hangat dari fince

 

__________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 yasapnederland@gmail.com

 Telefoon: 06-20 821 810

 

 > PRIVACYBELEID

PDF  Privacybeleid

PDF  Toestemmingsbrief

 

 

HOE STEUN IK YASAP >>

 

> Hoe steun ik YASAP?

> YASAP heeft de ANBI status

 

 

logo anbi

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

> PayPal

 

     JAARVERSLAGEN

 

>  Jaarverslag 2019

>  Financieel verslag 2019

>  Meer jaarverslagen

 

   ONTWIKKELINGEN   

 

> Website.YASAP Kupang

> Ontwikkelingen KUPANG

 

> Organische land-, tuinbouw, PPMT

> Moringa Oleifera

 

      EXTERNE LINKS

 

> Website YASAP Kupang

> WILDE GANZEN

> sri.ciifad.cornell.edu

> One world

> Unicef

> Kerk in actie

 

WILDE GANZEN

 

 

___________

 

  Malala > Pakistan > (bron:film Vimeco.com)

 

YASAP voelt zich gesterkt door de Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2014!  Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai (17 jaar) .... Lees verder  >

 

 


Copyright © 2020. All Rights Reserved.