Ontwikkelingen Kupang / Land- Tuinbouw Veeteelt / PPMT

 

 

 2020  april

De tuin en de sawa is een divisie die voor YASAP voor inkomsten moet zorgen. Daar is Markus Lenupun als consultant voor ingeschakeld door Ibu Dina Penpada (voorzitter). Samen met Yasper ? die wel bij YASAP is ingetrokken, hij is tweede jaars landbouwstudent en kent YASAP al lang en is nu erg blij met deze taak waar hij behalve goed werk doet ook kan leren over Organische landbouw inde praktijk

Markus (Max) is dominee en kan niet volledig in dienst bij YASAP treden. Wel is hij hele enthousiaste stimulator voor boeren / groepen / kinderen om tuinwerkzaamheden tot grote succes te brengen! Hij stimuleert en heeft vele contacten om de opbrengst te ook te ver-markten.

 

De nieuwe staf werkt naarstig om een kwalitatief goed proposal(voorstel) voor Wilde Ganzen te schrijven. Daar heeft YASAP al enige tijd contact mee. Men wil YASAP graag helpen de Organische landbouw te promoten voor de Timoreese bevolking te beginnen bij YASAP. Maar staan er wel op dat YASAP eerst haar organisatie verder professionaliseert.                      

_________________________________________

2018    augustus september     PPMT (Trainingscentrum voor organische landbouw)                                                                                                                                                               

PPMT (pusat pelatihan misi terpadu) is een trainingscentrum voor organische landbouw. Vanuit de GKY (Gereja Kristus Yesus)- een Chinese kerk uit Jakarta. Hun doel is in heel Indonesië trainingen en voorlichting te geven aan christenen over bedreigingen en agressieve methoden, waarmee nú sommige radicale Islamitische stromingen op arme mensen inpraten om hen over te halen moslim te worden.  Het PPMT terrein was een waar eldorado van een gemengd welvarend landbouw bedrijf. Alles biologisch organisch geteeld en gefokt. Met indrukwekkende gewassen en hokken met gezonde organisch gevoerde varkens en kippen. Zoiets zie je nergens op Timor! Bedoeling van PPMT is hun manier van werken zo breed mogelijk uit te laten waaieren over het hele gebied waar de christelijke kerk op Timor (GMIT) actief is. En overal trainingen te verzorgen om eenzelfde resultaat te bereiken.

We waren onder de indruk. Debby vroeg hoe zij een cursus zou kunnen volgen hier. Dat kon samen met een vicarisgroep van de GMIT in september. Opvallend hoe welwillend PPMT is om YASAP verder te helpen op de weg naar onafhankelijkheid en dat zien zij zeker als een mogelijk perspectief.

 

 

We nodigden hen zo snel mogelijk uit onze locatie te komen bezoeken. De volgende dag waren ze al bij YASAP! Hun eerste reactie: “Deze YASAP locatie is zeer potentieel en heeft een strategische ligging! Later volgenden nog enkele bezoeken met een  team; technische medewerkers, landbouw deskundigen en zij maakten schetsen hoe de tuin heringericht zou gaan worden. Hun leider “de Herder/Gembala” genoemd zei dat het hele vraagstuk van een onafhankelijke kleuterschool in één klap opgelost kan worden als het YASAP terrein volledig op hun manier bewerkt gaat worden. Later kregen we een uitgewerkt Master Plan, met berekening van de kosten, die alleszins redelijk was.

Debby gaat de cursus bij PPMT eerst volgen op hun locatie in Soe en daarna wordt er een driedaagse cursus gegeven op YASAP locatie aan minimaal 30 mensen uit ons dorp Noelbaki. Daar zijn dan ouders van de kleuterschool bij, boeren uit de omgeving van het Kindertehuis, kerkenraadsleden van de GMIT kerk tegenover ons complex. De training kan heel mooi gegeven worden in de aula van het kindertehuis. De locatie met bijbehoren (beamer etc.) liggen als het ware klaar om gebruikt te worden.

  Afbeelding boven: Plattegrond en erf YASAP Kupang

 

 

_______________________________________________________________

2018  23 oktober  Ontwikkelingen

De groente die we op de eerste 2 foto's zien is Paksoi (Chinese kool), op foto 3 en 4 zien we Lombok (Spaanse peper) en Aubergine

 

 

 

 yasapnederland@gmail.com

 Telefoon: 06-20 821 810

 

HOE STEUN IK YASAP >>

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

   

   PRIVACYBELEID >>

 

 

 JAARVERSLAGEN >>

 

> Financieel verslag 2023

> Jaarverslag YASAP 2023

 

  NIEUWSBRIEVEN >>

 

 

 > Website.YASAP Kupang

 

> Organische land-, tuinbouw

 

> Moringa Oleifera

  _______

 

WILDE GANZEN

________

 _________

 

logo kerk in actie

 


Copyright © 2024. All Rights Reserved.