Ontwikkelingen Kupang / Marsa overleden / Brecht

 

 

 

 

    

 

 

 

Marsalina Seko 25 maart 2021 overleden

 

Na een heel bijzondere vriendschap van 27 jaar is Marsa afgelopen week 25 maart 2021 op zestigjarige leeftijd overleden. Heel droevig nieuws nadat ik vorig jaar januari speciaal naar Timor ging om bij Marsa haar 2de struma operatie aanwezig te zijn.  Toen we afscheid namen 23 maart 2020 woonde  Marsa ondertussen in haar pas gebouwde kleine huis, 1,5 km van het kindertehuis van YASAP. De operatie was geslaagd  en we hoopten allemaal dat ze hier nog jaren van een welverdiend pensioen zou kunnen genieten.

Mijn werkcontract bij de universiteit in Kupang op Timor heeft 10 jaar geduurd en is mede door de aanwezigheid van Marsa een hele levensbepalende mooie ervaring geworden.

 

In mijn toespraak (met behulp van de Whatsapp-recorder) op haar  begrafenis zei ik dat ik nooit een dag heimwee had gehad dankzij Marsa. Ik genoot van mijn werk als docent en kon alles wat nieuw of vreemd was voor mij aan de cultuur goed met Marsa bespreken. Ze luisterde goed en gaf wijze raad, over wat ik wel en niet kon zeggen/doen (als vrouw) in de Timoreese cultuur! We vulden elkaar aan en werden steeds vertrouwder met elkaar.

 

Toen mijn contract bijna eindigde wilde ik iets achterlaten voor Marsa waarbij  haar talenten tot hun recht zouden komen. Het werd een kindertehuis, een kleuterschool en een ruime tuin met een rijstveld.  Ze voelde zich er thuis, was geliefd bij de kinderen en werd opgenomen in het dorp. Marsa was “de Mama” van de kinderen en dat bleek haar heel goed te liggen. Zij zei vaak:  “ik ben met dit plekje vergroeid”!

 

 

Bij haar overlijden wilde ik graag dat ze ook bij YASAP begraven zou worden. Dat is gelukkig gelukt dankzij de synodevoorzitter Pdt. Ibu Mery  Kolimon (en vriendin van Marsa). Zij was zelf bij het familieoverleg aanwezig.

 

Marsa is bij velen in de hele GMIT-kerk bekend, zei Mery.

Omdat Marsa al in de keuken van het internaat van de theologische faculteit gewerkt had en ook daar geliefd was, werd ze zeer gewaardeerd door de studenten. En ze wordt nog steeds herinnerd als een vredelievende, trouwe en bijzondere vrouw door de vele predikanten van over heel Timor!  

 

Daarna kwam ze bij Ibu Brecht die samen met haar een Kindertehuis stichtte waar Marsa weer helemaal op haar plek was. En het Kindertehuis is de Plek waar we haar het beste kunnen Herinneren, en de familie stemde ermee in!  

 

De nieuwe manager bij YASAP zal uitgaande van Marsa haar eigen memoires met de nodige aanvullingen, een boekje samenstellen over het bijzondere leven van deze eenvoudige Timoreese vrouw die groot  respect verdient heeft van vele “grote en kleine” mensen op Timor.

Lees de brieven van de kinderen die als laatste Mama hebben meegemaakt in het Kindertehuis. Ze is en blijft een Voorbeeld voor hen en mij.

Ibu Brecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 yasapnederland@gmail.com

 Telefoon: 06-20 821 810

 

HOE STEUN IK YASAP >>

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

   

   PRIVACYBELEID >>

 

 

 JAARVERSLAGEN >>

 

> Financieel verslag 2023

> Jaarverslag YASAP 2023

 

  NIEUWSBRIEVEN >>

 

 

 > Website.YASAP Kupang

 

> Organische land-, tuinbouw

 

> Moringa Oleifera

  _______

 

WILDE GANZEN

________

 _________

 

logo kerk in actie

 


Copyright © 2024. All Rights Reserved.